marți, 11 decembrie 2012

Facebook, vot, bulgăreală şi securitate informatică


Mnoh păi….nu am înţeles niciodată o chestie legată de facebook. De ce şi-ar da o persoană like la propriile poze?
Din moment ce le-ai postat pe Facebook e oarecum evident că îţi plac, altfel nu cred că le-ai pune. Nu am întâlnit nici o persoană, care să îşi împodobească profilul cu poze în care a ieşit rău sau ciudat. În afară de mine.
Rămâne însă un mister. Probabil că un like în plus face lumea mai bună. Sau ţara mai prosperă. Nu voi ştii niciodată.
A 2-a nedumerire a mea faţă de facebook : Când se anunţă decesul unei persoane, indiferent dacă e vedetă sau nu, de ce se adună likeurile? Gen : “ce bine îmi pare că a murit! Să dau like, că i-am dorit asta toată viaţa!” WTF?
O altă categorie de status, legat de deces sau aproape deces “Rugaţi-vă pentru bunicul/bunica/vecinul/amanta mea/meu! E foarte bolnav/ă !”
Mnoh bun şi….like-urile îl vor însănătoşii? 1 like = 1 zi în plus?
Îmi e greu să trec peste, dar o fac, ca să pot ajunge la un subiect mai recent. Votul.
Merem la vot bă? Merem.
Spre uimirea mea încă se mai găsesc specimene cu o mentalitate asemenea bătrânilor, sau vecinului meu cu un uşor retard mental. “Bă eu nu merg la vot că oricum nu contează votul meu”.
Ai o listă de îndatoriri ca cetăţean a unui stat, cu un număr de elemente egal cu numărul degetelor de la o  mână (sau picior), şi nici pe alea nu le poţi îndeplinii, că vezi doamne ninge afară şi tu nu-ţi mişti luxosul posterior prin nămeţi pentru a îmbulina o căsuţă de pe o bucată de ziar (că buletinul de vot numa' hârtie albă nu-i).
Mai există şi cazul unui prieten, care a fost întrebat la ieşirea din secţia de votare, cine a câştigat votul său, pentru nu ştiu ce sondaj. Pe vremea mea votul era oarecum privat, dar deh, involuăm!
Eu unu am fo’ la vot, chit că ninge, viscoleşte, sau că o turmă de vaci zboară prin aer.
Am ales partidul cu cea mai drăguţă emblemă şi i-am dat headshot cu ştampila din dotare.
Când să îl introduc în urnă, o doamnă îmi privea insistent buletinul de vot.
Eu : “hmmm?”
Ea : “Eu urmăresc ştampila…”
Eu : “Ştampila? Nu e pe prima foaie. Tre’ să vă arăt votul ca să îmi daţi voie să bag buletinul în urnă?”
Ea :Nu nu….ştampila!”
Eu : “Păi, când iau buletinul nu las şi ştampila? Plec fără buletin?”
Ea : “Nuuu…ştampila de pe spatele buletinului de vot!”
Mhm….corect. Doamne feri’ să nu vină vreunu’ cu buletinu de acasă gata ştampilat! De parcă ai putea băga vreo 1000 de odată…parcă dacă e unu de acolo sau unu din altă parte nu tot unu e…dar fie.
Când să introduc şi al 2-lea buletin de vot, ridic privirea să văd dacă greşesc iar “ritualul”.
Femeia grăieşte cu un uşor zâmbet de gâscă : “bagă-l în găurică!”
Mnoh fain….măcar mi-am tras bulină pe buletin.
Într-o altă ordine de idei, căutând un mijloc de relaxare după orele de studiu, am decis împreună cu un coleg să merem afară la o bulgăreală. La 2:33 AM.
Zis şi făcut. Mă îmbrac, trezesc toţi colegii de apartament ca să fac rost de o pereche de chei şi pornesc la drum, învăluit de spiritul crăciunului şi acoperit de fulgii de zăpadă ce erau atât de grei încât îmi trăgeau pleata în jos.
Ajunşi la locul faptei, după câteva minute în care au avut loc diverse discuţii pe teme politice şi nu numai, realizăm că ora destul de târzie şi condiţiile meteorologice sunt principalele motive pentru care eram singurii indivizi din toată Piaţa Unirii. Noi şi ceva taximetrişti adormiţi.
Şi cam astea au fost întâmplările din ultima….era să uit! :))
Astăzi am avut onoarea să particip la o prezentare susţinută de Andrei Avădănei, legată de DefCamp, black&white şi cam tot ce ţine de securitate informatică. Din păcate, dar şi din fericire în acelaşi timp, în sală nu s-au adunat decât vreo 40-50 de persoane. Din păcate pentru că băiatul ştie ce spune, fiind fondator şi CEO DefCamp, deţinător al blogului de IT axat publicului românesc, worldit.info, fiind însă şi premiat la numeroase competiții naționale și internaționale de programare web și soft, algoritmică și securitate.  Din fericire pentru că printre cei prezenţi nu s-au aflat persoane care să vorbească în plus, s-au dacă s-au aflat, nu au avut ocazia.

6 comentarii:

 1. Oare cum sa iti zica aia de la vot,asa ceva?:)) Si la mine se holba toata lumea cand am bagat buletinele de vot in urne.Eu eram like "WTF?" :))

  RăspundețiȘtergere
 2. :))) Nu stiu ce sa spun , inca nu am trait experienta votului .
  Bucura-te de zapada , ca altii n-au si duc lipsa ( EU,EU,EU,EU!!!)
  Si cum spuneam , sarbatori fericite! :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De unde eşti de nu ai zăpadă?:D
   Sărbători fericite şi ţie!

   Ștergere
 3. Mai e dilema pe facebook ca isi mai anunta unu/ alta starea: dintr-o relatie a trecut la singur(a) si apoi da lumea like cu duiumul. Pai, ce e asa de placut ca primesti like-uri la singuratea ta sentimentala?! Oricum, se intampla lucruri care nu ar fi trebuit sa se intample cu facebook-ul. Devine din ce in ce mai neserios.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Unii au schimbat hi5-ul cu facebook-ul dar mentalitatea lor a rămas aceeaşi.

   Ștergere