miercuri, 9 martie 2011

Copiii de ieri vs copiii de mâine

Mnoh….păi, stăteam şi mă gândeam zilele trecute la  ’’ copiii de ieri vs copiii de mâine’’.
Nu am prins eu cine ştie ce comunism, dar, mai ieşeam şi noi la o minge, la un pac-pac cu cornete de hârtie şi ţevile de plastic legate între ele cu scotch, lăsând în urma noastră străzi pline de hârtii.
Vara, mergeam la furat de corcoduşe, mere, zarzări, cireşe, şi orice avea lumea prin grădini, uneori golind copacii înainte ca fructele să se coacă.
Ne rugam de profesori să ne lase pe terenul şcolii să jucăm pătrăţica încă puţin timp după ce se suna de intrarea în clase.
Iarna întârziam fiindcă ne rupeam blugii în genunchi şi în fund dându-ne pe derdeluşuri, cum ne era mai comod şi cum ne simţeam mai stabili.  Ajungeam acasă înfometaţi, îngheţaţi, cu mult după terminarea orelor, ignorând mustrările părinţilor şi gândindu-ne doar că mâine vom face la fel.
Nu aveam Cosmote-ul care să ne ofere 100000 de minute cu prietenii de reţea, pândeam părinţii când plecau la magazin să putem da un telefon de pe fix pe fix, că tare amuzant mai era.
Mergeam la NetCaffe o dată la 2 săptămâni sau o dată pe lună, pentru a juca HalfLife  sau Worms şi atunci nu ştiam cum să ne mişcăm mai repede ca să nu irosim nici un minut de pomană, din cele 30 pentru care plăteam 10.000 de lei vechi.
Copiii de astăzi au telefoane de ultimă generaţie, calculatoare atât de performante încât zici că în casă la ei se ascunde vreun server de la NASSA.
Pe ei nu îi mai vezi alergând, au mini-scutere pentru a se deplasa de la şcoală până acasă, pierd zilele şi nopţile în faţa calculatorului îndopându-se cu energizante şi snacks-uri .
Joacă Fifa  online în loc de football pe teren, joacă Counter în loc de pac-pac, etc.
Părerea mea e că generaţia de azi este mult mai tristă şi mai depresivă decât generaţiile trecute. Noi nu ştiam ce sunt alea depresii, noi plângeam doar când ne altoia vreun vecin că am intrat în curtea lui, sau le spunea părinţilor, dar uitam repede şi reveneam la acea veselie tipică copilăriei.
Motivul îngrijorării mele nu este unul ieşit din comun….mă întreb doar…dacă copiii din ziua de azi sunt aşa cum sunt, copiii noştri cum vor fi?

2 comentarii:

  1. Da da:))
    Dar mai știi aia cu " și se duse prințul, și se duse prințul, și se duse prințul " :)))

    RăspundețiȘtergere